Aanslag

gepubliceerd september 2023

Rotterdam is een mooie stad - zeker. Afgelopen jaren is ook bijzonder veel geïnvesteerd in prachtige stenen.

Rijdende over de Erasmusbrug, uitkijkende over een indrukwekkende skyline met de bijzondere Zalmhaventoren, zal je je niet realiseren dat één op de vijf mensen in Rotterdam in armoede leeft. Het Centraal Station kreeg een make-over, er komt een nieuwe brug van zo'n 635 miljoen, de renovatie van het Boijmans museum gaat zo'n 102 miljoen kosten, de renovatie van de bibliotheek (waarom is dit nodig?) 160 miljoen: er mag wat geïnvesteerd worden in aanzien.

Ook Rotterdam: de stad wordt dit jaar geteisterd door een geweldsgolf van explosies en schietpartijen. Dit jaar waren er al zeker 104 explosies, een ruime verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Hoewel het aantal schietpartijen afneemt, is er per saldo een enorme toename van excessief geweld, ook onder jongeren.

Dit dupeerde ook de patiënt van mijn collega huisarts. Ze kent haar al lang en beschrijft haar als een hardwerkende, alleenstaande moeder. Zij en haar zoontje zijn ternauwernood ontkomen aan een explosie in haar huis door een vuurwerkbom met benzine. Zonder nog iets te kunnen pakken zijn ze om kwart voor vier ‘s nachts naar buiten gerend. De gehele woning met al haar bezittingen is uitgebrand. Haar buurman maakte dit filmpje.

Sinds die dag houdt ze zich bezig met de vraag waarom haar dit is overkomen. Ze werkt als supervisor in een hotel, fysiek zwaar werk, ook omdat zij reuma en artrose heeft. Jarenlang is ze ver over haar grenzen gegaan om de boel maar bij elkaar te houden: ze kreeg steeds meer pijn. Ondanks alles probeert ze toch weer te werken en zelf in hun levensonderhoud te voorzien. Ze heeft nooit een beroep gedaan op een sociale voorziening.

Zij heeft geen buffer om deze klap te boven te komen - vandaar dat wij haar nieuwe inboedel gaan betalen.

De problemen in Rotterdam worden groter en groter, terwijl Rotterdam er tegelijkertijd steeds mooier uit gaat zien. Ik zie daar een relatie tussen en dat doet me pijn. ‎In al die mooie stenen kunnen mijn patiënten niet wonen. Voor hen wordt het leven steeds harder. Ik zie meer jonge patiënten zich verliezen in het drugscircuit: een manier om snel geld te maken. Weet je hoeveel cocaïne in Curaçao kost? Weet je voor hoeveel meer geld je dat hier kan verkopen? Ik weet het inmiddels wel.

Verschillen tussen rijk en arm worden groter. Gezinnen vallen uit elkaar. Hulpverlening is slecht toegankelijk, versplinterd en helpt te weinig met bestaanszekerheid. In dit rijke land zijn veel te veel mensen met te weinig perspectief. Dan ontstaat er vanzelf geweld: het gevecht om een plek in de samenleving.

Het recht van de sterkste.

Het uitgebrande appartement


Ten bate van een crowdfunding werd dit bericht eerder gepubliceerd op LinkedIn:

LinkedIn-artikel

Deze website gebruikt cookies om je ervaring te meten en te verbeteren.