Angela

gepubliceerd: november 2023

Angela is niet geboren met een gouden lepel in haar mond. Ze werd geboren in een arm gezin en er waren veel problemen. Op haar 16e gaat ze uit huis en werken om zichzelf te onderhouden. Ze krijgt twee kindjes en is zwanger van de derde. Het is hard werken maar het gaat. Plots krijgt ze een brief van de Belastingdienst: ze zou ten onrechte geld hebben ontvangen en moet € 25.000,- betalen. Als gevolg hiervan mogen haar kinderen niet meer naar de kinderopvang, krijgt ze geen toeslagen meer en belandt ze diep in de schulden. Dit zorgt voor enorm veel stress en weer andere problemen.

Op een zeker moment zijn er vijf verschillende hulporganisaties betrokken, met bij iedere organisatie gemiddeld twee tot drie medewerkers die vaak wisselen en allemaal apart met haar afspreken. Zonder fundamentele hulp (als praktische ondersteuning en geld) te geven: het zorgt alleen maar voor meer stress en een diepere negatieve spiraal. Tien jaar na de brief van de Belastingdienst, wordt eindelijk erkend dat ook zij slachtoffer is van de toeslagenaffaire. Maar in plaats van opluchting, geeft dit vooral meer pijn.

In diezelfde tijd wordt Angela meer moe. Eerst denkt ze dat het komt door wat ze heeft meegemaakt. Uiteindelijk blijkt dat zij een zeldzame vorm van kanker heeft, die is uitgezaaid naar haar lever. Ze moet stoppen met werken. Schulden lopen weer op. Door de chemo heeft ze bijvoorbeeld slechte tanden gekregen en ze komt door schulden bij de verzekeraar ook niet meer in aanmerking voor een tandartsverzekering. Tijdens de chemo eet ze gefrituurde frikandellen, omdat ze niks anders kan betalen. De stress, problemen en druk op het gezin nemen alleen maar toe. Afgelopen tijd stonden we het gezin intensief bij. We regelden geld, eten, therapie en een leer-werktraject voor haar partner, zodat hij kan gaan werken. Daarna was er nog geld nodig voor zijn rijlessen en een autootje.

*** update ***

Dankzij jullie donaties, is er nu ook geld voor de rijlessen en een autootje, zodat haar partner straks goed aan de slag kan!