Ticket naar de toekomst

gepubliceerd: juli 2023

Jack wil studeren in Nederland, maar daarvoor moet hij eerst ‘even’ papieren halen in Mongolië en Peking | Binnenland | AD.nl

Dit is Jack. Een aardige Rotterdamse jongen, maar zonder geldige verblijfspapieren. Hij is hier al lang. Naar school geweest, diploma’s gehaald: Rotterdam is zijn thuis. Hij wil hier graag werken, in de logistiek – waar veel arbeidstekorten zijn, maar als je 18 wordt mag je hier plots niks meer. Als hij wil gaan studeren aan de Hogeschool Rotterdam moet hij daarvoor “even” terug naar Mongolië om daar bij de Nederlandse ambassade een stickertje op te halen voor zijn studievisum: dat is nu eenmaal de regel. Dat is tijd- en geldverspilling, maar doet hij dat niet dan zal hij een ongedocumenteerd leven blijven leiden.

Vanuit de stichting betaalden wij voor een aantal jongeren mee aan deze (kostbare) reizen. Studeren is een manier om perspectief te bieden: met een diploma op zak krijg je een half jaar tot een jaar de tijd om na het behalen van je diploma een baan te zoeken en daarmee een werkvisum te regelen. Dit is een manier om welwillende jongeren, die bereid zijn een bijdrage te leveren aan onze maatschappij, uit de ongedocumenteerdheid te krijgen.  

Wil je hier meer over deze complexe route uit de ongedocumenteerheid weten?

Bekijk dan de website: DreamersNL — Jong, getalenteerd, geblokkeerd of dit filmpje: https://vimeo.com/729253661