Junior

illustratie: Abeltje Vrijdag

Junior is een hartstikke leuke dertiger, die inmiddels al maanden met zijn twee honden op straat slaapt.

Hij heeft gymnasium gedaan, gedragswetenschappen gestudeerd en ging lekker aan de slag. Je zou zeggen, alles klink en klaar. Maar laat me je nu uitleggen hoe snel je in Nederland naar de bodem zakt.

Zijn relatie ging uit, dat was in Arnhem. Hij verloor zijn huis, daarmee zijn baan. Hij ging naar iemand toe in Spijkenisse, maar daar kon hij niet lang blijven omdat hij twee honden heeft. De honden wil hij niet wegdoen: die zijn zijn alles.

Hij heeft geen familie in Nederland waar hij terecht kan. Junior zijn geld ging op, aan hotels. Niet aan drugs, niet aan drank: hij is hartstikke gezond. En dat is dan weer het probleem. Junior is namelijk 'te zelfredzaam' om hulp te krijgen.

Eerst vroeg hij opvang aan de Gemeente Arnhem: daar wezen ze hem naar de Gemeente Rotterdam omdat hij twee maanden in Spijkenisse had gewoond en daar was uitgeschreven. In Rotterdam werd hij niet geholpen, want hij is te zelfredzaam.

Maar hoe zelfredzaam is Junior, als je met je honden in de kou woont onder een brug in Rotterdam? Hij slaapt daar met een bench: daar doet hij iedere nacht zijn honden in en dan slaapt hij ertussen. Hij heeft pijn overal in zijn botten, honger en hij heeft het altijd ijskoud.

We betalen nu zijn hondenvoer, beltegoed en dat soort dingen - maar dat is natuurlijk niet voldoende. Want hoe kan ik als Juniors huisarts zorgen dat hij niet nog zieker wordt? Hoe kan ik zorgen dat hij niet verslaafd gaat raken op straat, want als je niet crazy sterk bent is dat een kwestie van tijd. Hoe kan ik als huisarts zorgen dat ik deze - heel veelbelovende - jongen niet verlies aan de criminaliteit, omdat het hele systeem hem in de steek laat.

Na een oproep op LinkedIn was iemand bereid een kamer aan Junior te verhuren, zodat hij van de straat is en zich kan inschrijven in de gemeentelijke basisadministratie: op deze manier kan hij zijn leven weer starten.

We hebben geld nodig om Junior en zijn honden een paar weken van de straat te halen tot deze kamer klaar is. Daarnaast ondersteunen we de verhuurster de eerste maanden met betalen van zijn huur en het opknappen van deze kamer. De honden kunnen niet mee, dus hier zullen we tijdelijk opvang voor moeten regelen.

Al met al is hier een bedrag voor nodig van rond de 3.500 euro.

Nota bene: Wil je meer weten over de terminis in contradictio 'Zeldredzame Dakloze' lees of luister dan dit artikel dat ik maakte over een dakloze moeder met twee kinderen die nergens door de Gemeente Rotterdam werd geholpen: De zelfredzame dakloze? Die bestaat niet - De Correspondent

*** update ***

Junior is van de straat! De kamer waar hij komt te wonen wordt momenteel opgeknapt. Voor zijn honden, die intussen ziek zijn geworden, loopt een andere hulpactie ivm de dierenartskosten.

Deze website gebruikt cookies om je ervaring te meten en te verbeteren.