Met baby op straat

gepubliceerd: maart 2024

Beeld: Stang Gubbels

Dave en Marieke zijn een jong stel, met allebei een behoorlijk rugzakje. Hij heeft lang op straat geleefd, zij woonde bij pleegouders buiten de randstad. Toen ze in verwachting bleken te zijn, konden ze bij Mariekes pleegouders wonen. Maar al 4 weken na de geboorte van dochtertje Nina, moesten ze weer vertrekken. De pleegouders konden het gehuil van de baby niet aan, zij hebben nooit kinderen vanaf baby-tijd gehad. Ze gingen terug naar Rotterdam.

Het lukt hen niet zich in te schrijven bij de gemeente, want ze hebben geen woonadres. Dave staat op de zwarte lijst voor de sociale huur door vroegere huurachterstand en ze zitten beide in bewindvoering en hebben schulden. Doordat ze geen adres krijgen toegewezen, wordt baby Nina ook niet gezien door het CJG. Ze slapen nu op wisselende plekken met zijn drieën. Soms op een kleine zolderkamer bij een oom, soms weer bij een ander. De baby slaapt in de kinderwagen of in een campingbedje, afhankelijk van waar ze slapen die nacht.

Dave heeft inmiddels wel werk gevonden, via een Rotterdamse stichting die hen ondersteunt. Maar een eigen huis, dat hebben ze nog niet. Ze blijven heen en weer pendelen tussen verschillende slaapadressen. Dave heeft lang op straat geleefd, dus hij is het gewend. Maar met een gezin is dat natuurlijk een ander verhaal. En Dave wil zo graag een goede vader zijn, die hij zelf nooit heeft gehad.

Maar zijn jeugd en traumatische ervaringen leveren veel stress op, ook de stress om weer terug op straat te leven komt omhoog. Dave droomt ervan om zijn dochter een beter leven te geven dan hij had, maar het lukt gewoon niet. En het zou zo fijn zijn als deze baby wél een goede start kan maken, dat ze wel rust boven haar hoofd heeft, juist die eerste 1000 dagen. En natuurlijk alle dagen daarna ook.

Het belangrijkste voor hen is dus zo snel mogelijk goede huisvesting vinden. Een hotel kan een tijdelijke oplossing bieden, maar met het oog op de toekomst is een geschikte woning belangrijk. Want als er een huis is, dan kan het gezin zich hier inschrijven en kunnen ze eindelijk rust en stabiliteit krijgen en huilt de baby hopelijk ook minder. Ze hebben al op veel huizen gereageerd, maar we kennen allemaal de onmogelijke woningmarkt inmiddels.

Wij gaan hen helpen! En we beginnen met het aflossen van zijn schulden, zodat hij met een schone lei kan beginnen. Daarnaast willen we hen enkele maanden huur incl. borg geven, zodra er een woning beschikbaar is.
Helpen jullie mee? Heel erg bedankt, namens Dave, Marieke en baby Nina.

Deze website gebruikt cookies om je ervaring te meten en te verbeteren.